#ISDATLEGIT
Mag je zomaar content van anderen gebruiken?
Wat online staat, mag je niet zomaar gebruiken.
Omdat het online gemakkelijk is om werk van anderen te gebruiken, te kopiëren en te delen, kan je de indruk krijgen dat alles online (waaronder video’s, foto’s, tekeningen en artikels) rechtenvrij is en (her)gebruikt mag worden. Dat is natuurlijk niet zo.
Als er aan een aantal voorwaarden voldaan is, kunnen er auteursrechten of naburige rechten rusten op content. Deze beschermde content kan niet (her)gebruikt worden zonder toestemming.
Om risico’s op een claim zoveel mogelijk te beperken, raden we je aan om jouw content zelf te creëren.
Jij moet deze rechten van anderen respecteren, maar deze rechten beschermen ook jou als maker. Als iemand jouw content gebruikt zonder jouw toestemming kan je steeds actie ondernemen:
Jouw bedrijfsadres kan zijn:
-
jouw thuisadres;
-
het adres van jouw kantoor/studio;
-
het adres van een erkend bedrijvencentrum, zoals BeCommerce en FeWeb, waarmee je een dienstenovereenkomst heb afgesloten en waar je regelmatig aanwezig bent
Jouw bedrijfsadres kan niet zijn:
-
een postbus;
-
een adres van een kantoor of bedrijvencentrum waar je nooit aanwezig bent;
-
een fictief of virtueel adres
Nuttige linkS
Nuttige link
Nuttige linkS
Nuttige link
ORGANISATIES WAARNAAR JE KAN DOORVERWIJZEN
* Als je niet zeker bent met wie ze contact moeten opnemen, kan je ze altijd doorverwijzen naar Awel (voor min-18-jarigen) en Tele-Onthaal (voor +18). Je kunt je volgers ook stimuleren om zelfstandig aan de slag te gaan. Platformen met betrouwbare informatie over mentaal welbevinden én opdrachten om zelf te doen zijn NokNok (voor jongeren tussen 12-16 jaar) en Geluksdriehoek.be (+16).